Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Ο Γιάννης Καλπούζος και με το νέο του βιβλίο "Ο,τι αγαπώ είναι δικό σου" τη Δευτέρα 2 Ιουνίου στο βιβλιοπωλείο μας θα συναντηθεί με ένα κοινό που οι σχέσεις αγάπης και εκτίμησης είναι αμοιβαίες

 
Λίγα λόγια για το βιβλίο

Άμα στάξεις μια σταγόνα λάδι σε κρύο νερό, θα επιπλεύσει ολόσωστη. Όμως, αν στάξεις άλλη σε νερό που κοχλάζει, θα μοιραστεί σε δεκάδες μικρότερες. Τούτη ήταν κι η διαφορά της Θάλειας με τον Άνδη. Μέσα σε γυάλα περιοριζόταν ο κόσμος της, στους χίλιους ανέμους χόρευε εκείνου. 
Ο έρωτας του Άνδη και της Θάλειας ξεκινά από την παιδική ηλικία. Στην πολυτάραχη πορεία του μπλέκονται μια νεκροκεφαλή-μυστήριο∙ ο αυταρχικός πατέρας κι η υποταγμένη μάνα∙ πόρνες, αντιεξουσιαστές, ιδεολόγοι κι ανθρώπινα αγρίμια∙ η μέγγενη της οικογένειας και του κοινωνικού περίγυρου∙ η ζωή στον απόμακρο οικισμό, στην επαρχιακή πόλη και στην Αθήνα∙ παρακμιακές καταστάσεις, δραματικές στιγμές, ερωτισμός κι αισθησιασμός∙ οι συνέπειες του Εμφυλίου ως πραγματικότητα και αλληγορία∙ διλήμματα που υπερβαίνουν τις αντοχές των ηρώων∙ η πάλη συναισθήματος-λογικής, οι διαδρομές της αλήθειας και η δύναμη της αγάπης. 
Η εκρηκτική αφήγηση, η ευρηματική πλοκή, ο έντονος σαρκασμός, το χιούμορ, οι αναπάντεχες ανατροπές, ο στοχασμός και η σαγηνευτική γλώσσα κτίζουν ένα μυθιστόρημα-ωκεανό∙ του γλυκασμού και της αρμύρας, της σιωπής και της μελωδίας, των παθών και των παθημάτων. 
Ένα μυθιστόρημα που γεμίζει φως και ψυχική ανάταση τον αναγνώστη.




…και δυο λόγια από τον συγγραφέα 
Όπως και στα προηγούμενα βιβλία μου, στο Ο,ΤΙ ΑΓΑΠΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ακολούθησα την τεχνική της πολυεπίπεδης γραφής, αφήνοντας τον αναγνώστη να σταθεί μόνο στη μυθοπλασία ή και ν’ ανιχνεύσει όσα κρύβονται κάτω από αυτήν. Άλλωστε, ένα βιβλίο γεννά τόσα όσοι και οι αναγνώστες του, δεδομένου ότι καθένας κινητοποιεί τις δικές του προσλαμβάνουσες.
Επιδίωξή μου το μυθιστορηματικό ταξίδι και η αναγνωστική ευφορία. Συνάμα να μιλήσω για την επιφάνεια και τον βυθό, την ψυχή∙ το πάλεμα των εσωτερικών φωνών και τις έξωθεν συνθήκες που προδιαγράφουν την τύχη των ανθρώπων∙ τις λαβωματιές της Ιστορίας όπως αντανακλούν πάνω μας∙ τις επιπτώσεις του εμφύλιου σπαραγμού, τους εθνικούς και πολιτισμικούς ακρωτηριασμούς και την ανδροκρατούμενη κοινωνία, αξιοποιώντας κώδικες και σύμβολα (νεκροκεφαλή, κομμένη γλώσσα του Ερμεία, ευμεγέθης αντρική φύση του Άνδη κ.ά.)∙ την πολιτική ουτοπία, την αξία της ατομικής καλλιέργειας, τη μηδενιστική στάση και την έλλειψη νηφαλιότητας και περίσκεψης στις αντιδράσεις μας∙ την επίδραση του συναισθήματος στη λογική∙ την ανθρωπογεωγραφία, τις παθογένειες και τα σύνδρομα των δεκαετιών 1960-1990∙ τις πολλές «Ελλάδες» και τα κρίματα των προηγούμενων γενιών που βασανίζουν τις επόμενες∙ την ενδοοικογενειακή βία∙ την έννοια της πατρίδας και πλήθος επιμέρους θεμάτων. Τέλος, για τον έρωτα και την αγάπη, που μέσα σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο εγωκεντρισμός και η ιδιοτέλεια έρχονται να μεταβολίσουν το «δικό μου» και να το κάνουν «δικό σου», εξού και ο τίτλος.
Προσδοκία μου να λειτουργήσει ως αισιόδοξη πνευματική πτήση κόντρα στη συναισθηματική πτώση των καιρών μας.

Γιάννης Καλπούζος

 

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Είναι ιστορικό χρέος της Αριστεράς η κριτική στήριξη της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ. Απόσπασμα από την ομιλία του μαρξιστή διανοητή ΕΥΤΥΧΗ ΜΠΙΤΣΑΚΗ στην παρουσίαση του βιβλίου του "Ανθρώπινη φύση"


Το βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ πριν λίγο καιρό είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει γι ακόμα μια φορά έναν από τους μεγαλύτερους διανοητές της παγκόσμιας μαρξιστικής σκέψης.
Με τον Ευτύχη Μπιτσάκη τη Δευτέρα 10 Μαρτίου στο βιβλιοπωλείο μας συζητήσαμε για την επιταχυνόμενη εξάντληση των φυσικών αποθεμάτων του πλανήτη, την όξυνση της αντίθεσης της ανθρωπότητας με το ανόργανο σώμα της (τη φύση) η οποία διαψεύδει την αφελή αντίληψη για την απεριόριστη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και για τη μελλοντική αφθονία του πλούτου, για το μέλλον του πλανήτη και την αριστερά. 
Όπως ήταν φυσικό σημαντικό μέρος της συζήτησης αφορούσε τις σχέσεις των κομμάτων της Αριστεράς, και οι μέρες που διανύουμε επιβάλλουν να ακούσουμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ομιλίας του όπου ο μαρξιστής φιλόσοφος λέει κατηγορηματικά ότι "είναι ιστορικό χρέος της Αριστεράς η κριτική στήριξη της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ". Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο.

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Φυσάει ένας αέρας που σαρώνει ενθύμια παλιά και φυλακτά ... Μια μαγική βραδιά με τους στίχους του Άλκη Αλκαίου μέσα από την βιωματική και μουσική περιήγηση του ΜΙΛΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ.

Μαγική βραδιά για τους τυχερούς που χώρεσαν στο βιβλιοπωλείο μας και συναντήθηκαν με τους στίχους του Άλκη Αλκαίου μέσα από την βιωματική και μουσική περιήγηση του καταπληκτικού τραγουδοποιού ΜΙΛΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ στην παρουσίαση του βιβλίου του ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ (εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ).
Ενα μεγάλο ευχαριστώ στο Μίλτο, στον Νίκο Θρασυβούλου και όλους εσάς που δεν το βάζετε κάτω που σε πείσμα των καιρών ψάχνεστε, ονειρεύεστε και τραγουδάτε...


Φυσάει ένας αέρας που σαρώνει
ενθύμια παλιά και φυλακτά
Οι ήρωες το σκάνε απ' την οθόνη
ξυλάρμενοι τραβανε στ'ανοιχτα

Πού μας πηγαίνει αυτό το τρεχαντήρι,
δεν ξέρω γέμισε μου το ποτήρι
πού μας πηγαίνει αυτό το τρεχαντήρι,
δεν ξέρω γέμισε μου το ποτήρι



Τα μάρμαρα στο φως αντιφεγγίζουν
σε ποιο ταξίδι σ' έχω ξαναδεί
τυφλά πουλιά το τζάμι μου ραμφίζουν
το πλένει στα φανάρια ένα παιδί
κι ένας τελάλης σ' έρημη πλατεία
τριάντα χρόνια ψάχνει την αιτία


Στους δρόμους καβαλάρηδες καλπάζουν
και κυνηγούν τ' αδέσποτα σκυλιά
και οι νοικοκυραίοι που τρομάζουν,
ξορκίζουν μ' αγιασμό το σατανά


Δεν είναι εδώ Βαλκάνια, σου το 'πα
εδώ είναι παίξε γέλασε και σώπα
δεν είναι εδώ Βαλκάνια, σου το 'πα
εδώ είναι παίξε γέλασε και σώπα


Φυσάει ένας αέρας που σαρώνει,
μα εγώ είμ' ένα τραγούδι αλλοτινό
στου δρόμου το λιοπύρι και το χιόνι
αγύριστο κεφάλι θα γυρνώ

Στα χέρια σου αφήνω το τιμόνι
κι η πιο μεγάλη νύχτα ξημερώνει
Στα χέρια σου αφήνω το τιμόνι
κι η πιο μεγάλη νύχτα ξημερώνει

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Περί βραβείων και άλλων δαιμονίων της βιβλιοπωλικής μας κοινότητας ερωτήματα μικρά


  • Όταν το βιβλίο σου αγαπητέ φίλε και φίλη συγγραφέα βρίσκεται στην τελική δεκάδα βράβευσης των Public μαζί με άλλα 7-8 που εσύ θεωρείς κατά τα λεγόμενά σου προϊόντα υποκουλτούρας, δεν είναι περισσότερο έντιμο να αποσύρεις την υποψηφιότητα από το να ζητάς μαζί με τον εκδότη σου την υποστήριξη του κοινού;
  • Θα θεωρήσεις ιδιαιτέρως τιμητική τυχόν βράβευσή σου έναντι τέτοιων αντιπάλων και πως θα αντιδράσες αν καταλάβεις μια εκ των τελευταίων θέσεων;
  • Πιστεύεις ότι προάγεται η υπόθεση του βιβλίου και της αναγνωστικής μας συμπεριφοράς μέσα από τέτοιους διαγωνισμούς από εταιρείες μαζικής κατανάλωσης, που μετά από λίγες εβδομάδες και ανεξαρτήτως της θέσης που θα καταλάβεις στο διαγωνισμό θα αγνοούν ότι υπάρχει το βιβλίο σου;

Λίγα ερωτήματα που νομίζω θέτει κάθε προβληματισμένος αναγνώστης και περιμένουν απαντήσεις.

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Ο τραγουδοποιός ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ τη Δευτέρα 12 Μαΐου στο βιβλιοπωλείο μας παρουσιάζει το βιβλίο του ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ και ερμηνεύει τραγούδια του σε στίχους του Άλκη Αλκαίου


 
Το βιβλιοπωλείο «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ» και οι εκδόσεις Λιβάνη
 
σας προσκαλούν στο χώρο του βιβλιοπωλείου (Δημάρχου Ι. Ανδρεαδάκη 49)
 
τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2014 και ώρα 8.30 μμ
 
στην παρουσίαση του βιβλίου του τραγουδοποιού
 
Μίλτου Πασχαλίδη “Αγύριστο κεφάλι”!

 
Ένα βιβλίο μνήμης, ζεστής αναπόλησης, έκφρασης της αγάπης κι εκτίμησης
 
του Μίλτου Πασχαλίδη
 
για τον -πρόωρα χαμένο- στιχουργό  Άλκη Αλκαίου.
 
Δεν είναι μια βιογραφία, αλλά η ζώσα μνήμη του Αλκαίου εντός του.
 
Ο Πασχαλίδης μιλά «επί προσωπικού» για έναν δημιουργό,
 
που όσο καλά γνωρίζουμε (και σιγοτραγουδάμε) τους στίχους του,
 
άλλο τόσο αγνοούμε τον άνθρωπο από πίσω.
 
Ο Μίλτος Πασχαλίδης θα συνομιλήσει για το βιβλίο
 
με τον Δ/ντή του «ΒΗΜΑ FM»  Νίκο Θρασυβούλου
 
και θα ερμηνεύσει τραγούδια του σε στίχους του Άλκη Αλκαίου.