Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Άρωμα Χριστουγέννων. Εκδήλωση πέρα και πάνω από τα τετριμμένα

20-12-2009 Ρεγγίνας Σαρούν και Ναταλίας Σερμπάτα στο βιβλιοπωλείο "Σύγχρονη έκφραση"  ΑΡΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 

20-12-2009 η Βάσω Κατσικογιάννη στο βιβλιοπωλείο "Σύγχρονη έκφραση"  ΑΡΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 

20-12-2009 ο Γιώργος Θεοχάρης στο βιβλιοπωλείο "Σύγχρονη έκφραση"  ΑΡΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 


20-12-2009 η Βάσω Βασιλού - Παπαγεωργίου στο βιβλιοπωλείο "Σύγχρονη έκφραση"  ΑΡΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 

20-12-2009 ο Νώντας Παπαγεωργίου στο βιβλιοπωλείο "Σύγχρονη έκφραση"  ΑΡΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 

20-12-2009 η Τασούλα Τσιλιμένη στο βιβλιοπωλείο "Σύγχρονη έκφραση"  ΑΡΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 

20-12-2009 ο Κώστας Ακρίβος στο βιβλιοπωλείο "Σύγχρονη έκφραση"  ΑΡΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 

Ένα διαφορετικό άρωμα Χριστουγέννων απόλαυσαν οι τυχεροί που βρέθηκαν στο βιβλιοπωλείο μας την Κυριακή το βράδυ και άκουσαν διακεκριμένους ανθρώπους στο χώρο του βιβλίου να αποδίδουν με μοναδικό τρόπο διηγήματα που τους συγκινούν και τους εκφράζουν από την παγκόσμια λογοτεχνία και που βέβαια είχαν Χριστουγεννιάτικη αναφορά.
Διάβασαν με τη σειρά που ακολουθεί.

Ο Γιώργος Θεοχάρης το διήγημα του Δημοσθένη Βουτυρά “Τα Χριστούγεννα των εθνικών”

Η Βάσω Κατσικογιάννη το “Ένα δέντρο μια φορά” του Ευγένιου Τριβιζά

Η Βάσω Βασιλού – Παπαγεωργίου από τη συλλογή διηγημάτων του Κώστα Ταχτσή Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ Η ΑΘΗΝΑ το διήγημα “Μια μικρή Χριστουγεννιάτικη ιστορία”

Ο Νώντας Παπαγεωργίου το διήγημα του Ιαν Ράνκιν “Έγκλημα τα Χριστούγεννα” από το βιβλίο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟ ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ

Ο Κώστα Ακρίβος από τη συλλογή διηγημάτων του Τόλη Καζαντζή ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ το διήγημα “Αχ και να ξανάρχονταν…”

Η Τασούλα Τσιλιμένη το διήγημα του Τσέχωφ “Νύχτα Χριστουγέννων”

Οι νότες του βιολιού της Ρεγγίνας Σαρούν και Τσέλου της Ναταλίας Σερμπάτα (καθηγήτριες του Τροφώνιου Ωδείου)δημιούργησαν ακόμα πιο ζεστό κλίμα και η εκδήλωση έκλεισε με άφθονο κρασί, γλυκά και δώρα.

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου ώρα 7.00 μ.μ. Άρωμα Χριστουγέννων στο βιβλιοπωλείο



Γεύση από Χριστούγεννα
ή 
άρωμα Χριστουγέννων

Γνωστοί συγγραφείς, ποιητές, εκδότες και φίλοι του βιβλίου
θα διαβάσουν τις επιλογές τους από την παγκόσμια βιβλιογραφία
Αγαπημένες μελωδίες και Χριστουγεννιάτικες γεύσεις
θα τέρψουν τις αισθήσεις μας

Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου ώρα 7.00 μ.μ.
στο βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
(Δημ. Ι. Ανδρεαδάκη 49, πρώην Πεσ. Μαχητών, Λιβαδειά)

Διαβάζουν 

·     Κώστας Ακρίβος, συγγραφέας
·     Βάσω Βασιλού – Παπαγεωργίου, εκδότρια
·     Γιώργος Θεοχάρης, ποιητής
·     Βασιλική Κατσικογιάννη, φιλόλογος
·     Τασούλα Τσιλιμένη, συγγραφέας
·     Νώντας Παπαγεωργίου, εκδότης

Ερμηνεύουν γνωστές μελωδίες 

·     Σαρούν Ρεγγίνα, βιολί
·     Σερμπάτα Ναταλία, τσέλο
            (καθηγήτριες στο Τροφώνιο Ωδείο)

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Με μια λέξη. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ... η Σώτη Τριανταφύλλου στην παρουσίαση του βιβλίου της Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΛΙ


Με μια λέξη. «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ». Ήταν το σχόλιο που ήρθε στον υπολογιστή μας λίγες ώρες μετά την εκδήλωση με τη Σώτη Τριανταφύλλου τη Δευτέρα 7 /12/09 στο βιβλιοπωλείο. Για το νέο της βιβλίο ο λόγος το οποίο η ίδια προσδιόρισε ως αυτοβιογραφία ενός συγγραφέα ή καλύτερα ως αυτοβιογραφία ενός πολίτη. Ένα βιβλίο που δεν περιέχει λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής με αναφορές που θα ικανοποιούσε τους κουτσομπόληδες άρα αντενδείκνυται για τέτοια κατηγορία αναγνωστών.
Μια αυτοβιογραφία μέσα από την οποία σκιαγραφείται η ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Μίλησε για την Αριστερά του 58 με το 25% που έφερε την ελπίδα για πραγματικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία και για την άνθιση των γραμμάτων και των τεχνών στους κόλπους της. Μια Δημοκρατική Αριστερά χωρίς σφυροδρέπανα.
Για τη Δημοκρατική Αριστερά που σήμερα δεν έχουμε και για τη βία της μονολιθικότητας.
Για την υπαρξιακή φιλοσοφία, τον Πλάτωνα και το Νίτσε που την έχουν σημαδέψει και για τη θαυματουργή σύνδεση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας με τους φιλοσόφους του 19ου αιώνα.
Για τα πρώτα της βήματα στο χώρο της λογοτεχνίας και για την κοσμοπολίτικη ζωή της αφού μοιράζει το μισό χρόνο στην Ελλάδα και τον άλλο μισό στον υπόλοιπο κόσμο.


Ο Γιώργος Χ. Θεοχάρης προλόγισε τη Σώτη και το νέο της βιβλίο με το κείμενο που ακολουθεί.



Σώτη Τριανταφύλλου: Ο χρόνος πάλι
«Η κουζίνα του συγγραφέα», ως σειρά στις εκδόσεις Πατάκη, εμπνεύστηκε από τον συγγραφέα Μισέλ Φάις και ξεκίνησε με το βιβλίο «Μαύρα λουστρίνια» της Μάρως Δούκα. Όταν διάβασα εκείνο το πρώτο τομίδιο της σειράς αισθάνθηκα την ανάγκη και έγραψα στη συγγραφέα την εξαιρετική εντύπωσή μου, πράγμα που δεν είχα κάνει με τα μυθιστορήματά της, όσο κι’ αν κι’ εκείνα με είχαν συνεπάρει.
Αυτό που με ώθησε να επικοινωνήσω με την Δούκα ήταν το «μυστικό» συστατικό της σειράς: η προσωπική εξομολόγηση από μια τεχνίτρα της γραφής, ή με άλλη διατύπωση: το ξεχωριστό μπαχαρικό στην κατσαρόλα μιας καλής μαγείρισσας.
Το βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου για το οποίο βρισκόμαστε εδώ απόψε δεν είναι ένα ακόμη μυθιστόρημα ούτε μία συλλογή διηγημάτων ή μία καινούρια νουβέλα. Έχει ωστόσο όλες τις συγγραφικές αρετές της Σώτης και επιπλέον το πλεονέκτημα των αυτοβιογραφικών στοιχείων.
Ως αρετές της γραφής της εννοώ π.χ. την περίπου εναρκτήρια φράση του βιβλίου: Γεννήθηκα όταν ο πατέρας μου αγαπούσε τη μητέρα μου.
Μία φράση που, έτσι διατυπωμένη, δημιουργεί μύριες προσδοκίες για την αναγνωστική συνέχεια: Πότε έπαψε να την αγαπά; Γιατί έπαψε να την αγαπά; Δεν την αγαπά, αλλά ζουν ακόμη κάτω από την ίδια στέγη; Εκείνη συνεχίζει να τον αγαπά; Το μικρό παιδί αντιλαμβάνεται αυτή τη συναισθηματική ρήξη ανάμεσα στους γονείς του; Αν την αντιλαμβάνεται ποια επίδραση θα έχει στον ψυχισμό του αυτή η κατάσταση; Μεγαλώνοντας ποιού το μέρος παίρνει; Ποιον δικαιώνει;…να μη συνεχίσω γιατί μπορεί να παραθέτω ερωτήματα για ώρα.
Από μια φράση λοιπόν! Από ένα ελάχιστο υλικό στο μαγείρεμα, από έναν ελάχιστο τρόπο στην παρουσίαση και στο σερβίρισμα, από ελάχιστα ξεχωρίζει η καλή μαγείρισσα, από ελάχιστα αλλά ουσιαστικά, έτσι και η καλή συγγραφέας.
Αλλά τι είναι αυτό το βιβλίο;
Είναι μια επινοημένη βιογραφία, θα μας πει η συγγραφέας. Μια επινοημένη αυτοβιογραφία ακριβέστερα. Κορμός δηλαδή της αφήγησης είναι πλευρές και όψεις και πτυχές και περίοδοι από την καθημερινότητα και από τη συγγραφική ζωή της Σώτης Τριανταφύλλου παρουσιασμένες με τον τρόπο που για κάθε μία από αυτές επιλέγει η ίδια. Για να μιλήσουμε με κινηματογραφικούς όρους: δεν πρόκειται για ένα ντοκυμανταίρ σχετικά με στιγμές της ζωής της συγγραφέως, παρά για ένα φιλμ σκηνοθετημένο με τον ρεαλισμό του ντοκυμανταίρ. Με λίγα λόγια είναι στοιχεία της αληθινής ζωής της φωτισμένα από τις γωνίες που η ίδια θέλει να τα φωτίσει.
Αλλά το βιβλίο δεν είναι μόνον αυτό.
Είναι και το ξεδίπλωμα της σκέψης της. Η κοινολόγηση των προτιμήσεών της σε ζητήματα Τέχνης. Οι απόψεις της για την πολιτική. Κι’ ακόμη οι τρόποι της γραφής της.
Το βιβλίο είναι ένας ύμνος στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία. Ιχνογράφηση μιας εποχής αθωότητας.
Η συγγραφέας ιστορεί την εμπειρία της από τις δεκαετίες του 1960, 1970, 1980 τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον κόσμο. Μιλά για τη γνώση της σχετικά με την πολιτική ακολουθία στην Ελλάδα από το 1958 (η Ε.Δ.Α. αξιωματική αντιπολίτευση) ως τις μέρες μας και για την ελληνική αριστερά. Μιλά για τις σπουδές της και για δασκάλους που αγάπησε. Για σπίτια και ξενοδοχεία στα οποία κατοίκησε. Εξομολογείται έρωτές της –την ευτυχία, τις διαψεύσεις και τον πόνο που γεννούν και συνεπάγονται οι έρωτες. Προσεγγίζει συγγραφείς και κείμενα.
Ακόμη το βιβλίο μπορεί να λειτουργήσει ως εγχειρίδιο: λογοτεχνικών αναγνώσεων, μουσικών ακροάσεων, κινηματογραφικών επιλογών, αλλά και ως ταξιδιωτικός οδηγός της ελληνικής ενδοχώρας μα κυρίως των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πόλεων.
Κι ακόμη στο βιβλίο η Σώτη παραθέτει μέρη από βιβλία της, ως δείγματα ασκήσεων ύφους, δίνει παρένθετα κλειδιά ανάγνωσης κάποιων βιβλίων της καθώς και στοιχεία των μεθόδων και των εργαλείων της γραφής της. Ακόμη μας χαρίζει σε πρώτη δημοσίευση το διήγημα «Μικόλ», το οποίο χαρακτηρίζει «μισοαυτοβιογραφικό» και αξίζει να το προσέξουμε.

Τέλος είναι ένα βιβλίο με τολμηρό λόγο. Η συγγραφέας εκτίθεται χωρίς φόβο. Στηλιτεύει αλλά και αυτοσαρκάζεται. Ένα βιβλίο από μια γυναίκα σε διαρκή δημιουργική ανησυχία. Άλλωστε στη σ. 239 σημειώνει πως η χειρότερη συμβουλή είναι … «κάτσε στ’ αβγά σου»…
Να πω ακόμη και τούτο: κοιτάζοντας τη φωτογραφία του εξωφύλλου προσπάθησα να προσεγγίσω τη σημειολογία της. Βλέπω ένα πανέμορφο κοριτσάκι που, έχοντας ίσως τόσο νωρίς συναισθανθεί τη φυσιολογία του φύλλου του, δεν παίζει με τις κούκλες αλλά με κούκλους.
Υποθέτω πως στο κείμενο της επινοημένης αυτοβιογραφίας της θα υπάρχει πεδίο αναφοράς στις σχέσεις της με το άλλο φύλλο μεγαλώνοντας. Πράγματι υπάρχει! Ώσπου σε μιαν ημερολογιακή παράθεση της ζωής της διαβάζω: «1964 (είναι τότε 7 ετών) διαμέλισα και ξεκοίλιασα μια κούκλα –αγοράκι». Αρκετές σελίδες αργότερα, στο πρωτοδημοσιευόμενο εδώ διήγημα «Μικόλ», η ηρωίδα με το όνομα Μίνια θα πει στον ανάξιο σύντροφό της που φοβάται ότι απειλείται από την οργή της: «δεν σκοτώνω όποιον σιχαίνομαι. Απλώς σιχαίνομαι όποιον σιχαίνομαι».
Όταν στο τέλος του περασμένου Ιουλίου διάβασα τα χειρόγραφα αυτού του βιβλίου, της τηλεφώνησα λέγοντάς της ότι η ανάγνωση μ’ έκανε να την αγαπήσω πολλαπλασιαστικά, γιατί, γνωρίζοντας ως ένα βαθμό τη ζωή της, είδα το μέγεθος της τόλμης της να δημοσιοποιεί την αλήθεια της. Αυτή της η στάση, εκτός άλλων, δείχνει και πόσο σέβεται και εμπιστεύεται τους αναγνώστες της. Δείχνει την ουσία των ποιοτήτων του χαρακτήρα της.
Γιώργος Χ. Θεοχάρης

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Το «Ιμαρέτ» κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών 2009


Η Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κα Κατρίν Βελισσάρη παραδίδει στον συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο το Βραβείο Αναγνωστών 2009.
Το «Βραβείο Αναγνωστών 2009» απονέμεται στο μυθιστόρημα «Ιμαρέτ - Στη σκιά του ρολογιού» του Γιάννη Καλπούζου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα• ένα μυθιστόρημα με φόντο την Ιστορία, που εκτυλίσσεται στην τουρκοκρατούμενη Άρτα του 1854 και επικεντρώνεται στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, στον απόηχο των όποιων πολεμικών γεγονότων, στους κώδικες συνύπαρξης των λαών, γιατί υπήρξε συνύπαρξη ανάμεσα στις φυλές που ζούσαν τότε στην Άρτα, Έλληνες, Τούρκοι κι Εβραίοι.
Η ψηφοφορία ανέδειξε το αγαπημένο ελληνικό μυθιστόρημα του αναγνωστικού κοινού, που επέλεξε με sms ένα από τα δεκαπέντε της «βραχείας λίστας» που κατήρτισαν με την ψήφο τους μέλη Λεσχών Ανάγνωσης από τις 230 που λειτουργούν σ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.
Σημειώνουμε ότι με την ψήφο τους οι αναγνώστες συμμετείχαν κατά 50% στο τελικό αποτέλεσμα ενώ το υπόλοιπο 50% βγήκε από τις ψήφους που έχουν ήδη δώσει οι Λέσχες Ανάγνωσης.
Το «Ιμαρέτ» του Γιάννη Καλπούζου είναι ο πέμπτος νικητής του Βραβείου Αναγνωστών που θέσπισε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) το 2005.

Τα αγαπημένα μυθιστορήματα των προηγούμενων ετών ήταν:

• το 2005 «Η μέθοδος της Ορλεάνης» της Ευγενίας Φακίνου,
• το 2006 «Αμίλητα βαθιά νερά», της Ρέας Γαλανάκη,
• το 2007 «Ο κύριος Επισκοπάκης» του Ανδρέα Μήτσου και
• το 2008 «Όλα σου τα ‘μαθα μα ξέχασα μια λέξη» του Δημήτρη Μπουραντά.

Το ΕΚΕΒΙ θα βραβεύσει τον νικητή στο πάρτι που θα οργανώσουν οι εκδόσεις Μεταίχμιο την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, στις 20:00 (στον Πολυχώρο Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118, Αθήνα ).

Το βραβείο που θα παραλάβει ο νικητής έχει φιλοτεχνηθεί από τον εικαστικό δημιουργό Διαμαντή Αϊδίνη.
(Από το δελτίο τύπου του ΕΚΕΒΙ)



Στο blog του βιβλιοπωλείου είχαμε παρουσιάσει από τις αρχές Μαΐου τις βασικές πτυχές του μυθιστορήματος ΙΜΑΡΕΤ, όπως ο ίδιος ο συγγραφέας μας παρέδωσε ανταποκρινόμενος σε σχετικό μας αίτημά, μαζί με φωτογραφίες από την προσωπική του συλλογή.
Θα βρείτε το σχετικό κείμενο πατώντας κλικ ΕΔΩ

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Η ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ παρουσιάζει τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στο βιβλιοπωλείο μας το νέο της βιβλίο Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΛΙ


Το βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
σας προσκαλούν
στην παρουσίαση του βιβλίου
της ΣΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΛΙ

τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009
στις 8,00 μ.μ.
στο βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
(Δημάρχου Ι. Ανδρεαδάκη 49, πρώην Πεσ. Μαχητών)
Θα προλογίσει ο ποιητής
Γιώργος Χ. Θεοχάρης

περισσότερα για την εκδήλωση και περί ΣΩΤΗΣ στις ιστοσελίδες του blog του βιβλιοπωλείου με κλικ ΕΔΩ