Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΑΛΦΟΝΣ : ένα συναρπαστικό βιβλίο για μια θρυλική φυσιογνωμία


Η αινιγματική, χαρισματική αλλά συνάμα θρυλική και πρωτοπόρα φυσιογνωμία του Αλφόνς Χοχάουζερ - που άφησε τις Άλπεις για να εγκατασταθεί στο Πήλιο από το 1926 μέχρι το 1982 που έφυγε από τη ζωή με ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο που δεν σας αποκαλύπτω γιατί πρέπει να τον βιώσετε διαβάζοντας το βιβλίο – ζωντανεύει στο νέο μυθιστόρημα του αγαπημένου στο κοινό μας συγγραφέα ΚΩΣΤΑ ΑΚΡΙΒΟΥ. Ένα βιβλίο μοντέρνας γραφής που όσο προχωράει ενσωματώνει τον αναγνώστη στο κλίμα μιας κοντινής αλλά παντελώς άγνωστης εποχής με άξονα τη φυσιογνωμία του Αλφόνς και πρωταγωνιστές τη Γκρέτα Γκάρμπο, τους Ναζί, το περίφημο άγαλμα του Ποσειδώνα (που αυτός ανέσυρε κοντά στο Τρίκερι) και πλήθος άλλων προσώπων και γεγονότων. Ένα μυθιστόρημα πλοκής βασισμένο σε έρευνα που οδηγεί σ’ ένα πυρετώδες ρεπορτάζ. Και στο βάθος του πλάνου ο ίδιος ο συγγραφέας, κάποιοι φίλοι του παθιασμένοι με την ιστορία που τον βοηθούν μαζί με συγγενείς του Αλφόνς και όλοι τους συνθέτουν το παζλ μιας εντυπωσιακής προσωπικότητας.
Είμαι από τους τυχερούς που παρακολούθησαν το στήσιμο αυτού του παζλ. Δύο μεγάλα ερωτήματα με συντρόφευαν μέχρι να δω ολοκληρωμένο το βιβλίο.

α) Πώς κατάφερε αυτός ο έφηβος που έφτασε στο Πήλιο και έκανε για χρόνια το 
χοιροβοσκό και τον ψαρά να διαθέτει τέτοια αντίληψη και στάση ζωής, διασυνδέσεις με προσωπικότητες και παράλληλα τη φιλοσοφική κατάρτιση και παιδεία που δείχνουν τα γραπτά του στο τελευταίο μέρος του βιβλίου;
β) Μπορεί αυτή η γνώση να ήταν επίκτητη, προϊόν μόνο μιας προσωπικής αυτογνωσίας;
Στην ερώτηση αν απαντήθηκαν, θα πω ΝΑΙ για τον ήρωα του Ακρίβου, διατηρώντας τις επιφυλάξεις μου για τον πραγματικό Αλφόνς.
Και κάτι τελευταίο.
Διαβάστε το, θα σας συναρπάσει.
Λαμπρόπουλος Νίκος
Στη φωτογραφία - δώρο του Κ. Ακρίβου κατά τη διάρκεια της έρευνας - ο Αλφόνς δεξιά στη βάρκα

Κριτικές - Παρουσιάσεις για το βιβλίο σε περιοδικά και εφημερίδες 



Σταυρούλα Παπασπύρου, Ο Αλφόνς που έγινε Αντρέας, "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"/ Ένθετο "7: Τέχνες και Ζωή", τχ. 451, 11.7.2010
Ξενοφών Μπρουντζάκης, Ποιος θυμάται τον Αλφόνς, "Το Ποντίκι"/ "Βιβλιοπόντικας", 1.7.2010

Ρούλα Γεωργακοπούλου, Ήρωες στο σκοτάδι, "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 26.6.2010





Ο Κώστας Ακρίβος έχει γεννηθεί το 1958 στις Γλαφυρές Βόλου και υπηρετεί ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Βιβλία του: Η Δοτική του Χάους (Νέα Σύνορα-Λιβάνης), Αλλοδαπή (Νέα Σύνορα-Λιβάνης), Στο κάτω κάτω της γραφής είναι ένα ψέμα (Κέδρος), Το γέλιο της έκτης μέρας (Κέδρος), Κίτρινο ρώσικο κερί (Κέδρος), Σφαίρα στο βυζί (Κέδρος), Καιρός για θαύματα (Κέδρος), Πανδαιμόνιο (Μεταίχμιο), Τελετές ενηλικίωσης (Μεταίχμιο) κ.ά.
Στο βιβλιοπωλείο μας, παρουσίασε το βιβλίο του «Πανδαιμόνιο» το Φεβρουάριο του 2008.

1 σχόλιο:

Γιώργος Χ. Θεοχάρης είπε...

Έχω τη γνώμη πως ο Κώστας Ακρίβος γράφοντας αυτό το βιβλίο βρέθηκε στην καλύτερη συγγραφική του ώρα.
Εξαιρετικό, σφιχτό κείμενο. Μεταμοντέρνα γραφή για ένα θέμα που συναρπάζει, από έναν ταλαντούχο συγγραφέα.