Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Από την εκδήλωση γνωριμίας και απονομής των βραβείων στους νικητές του 2ου ποιητικού διαγωνισμού ΕΛΙΚΩΝ στο βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ



Παρουσιάζουμε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση γνωριμίας και απονομής των βραβείων  στους νικητές του 2ου ποιητικού διαγωνισμού ΕΛΙΚΩΝ που διοργανώνουν από κοινού το περιοδικό "ΒΟΙΩΤΙΑ" και το βιβλιοπωλείο/εκδόσεις "ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ"
Σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση  η οποία ξεκίνησε με ομιλία του Δημήτρη Λάμπρου, δημοσιογράφου/εκδότη του περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ, με θέμα: 
"Γιατί μιλάμε και γράφουμε Ελληνικά" 



και πλαισιώθηκε μουσικά από το ταλέντο του  Δημήτρη Ματσώτα
πραγματοποιήθηκε  η απονομή των Βραβείων και Επαίνων του 2ου Ποιητικού Διαγωνισμού ΕΛΙΚΩΝ.


 Παραυρέθηκαν και διάβασαν τα ποιήματά τους  οι δύο πρώτες νικήτριες κ. Αλεξίου Ελένη και Μαυρωνά Μαίρη καθώς και η κ.Έλλη Κόλλια  (Β’ έπαινος).
Η κ. Ελένη Αλεξίου διαβάζει το ποίημα που κατέκτησε το πρώτο βραβείο 
ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΣΠΙΤΙ

Μεγάλωσα χωρίς πατέρα
-κι εκείνος χωρίς γιο-.
Ετσι δεν έμαθα να ξυρίζομαι
και να παίζω πόλεμο.

Η μητέρα δεν ήταν άνθρωπος
ήταν η κούκλα που δεν πρέπει να παίζουνε τ' αγόρια.
Μου αγόραζε όπλα και στρατιωτάκια.
Τα έθαβα, τα ξέθαβα
έπαιζα "κηδεία".

Μεγάλωσα με ιστορίες για Κύκλωπες και Δούρειους Ιππους.
Οι φίλοι μού έλεγαν πως μόνο ο κακός ο λύκος είναι αληθινός.

Μια μέρα η γιαγιά μου έβγαλε απ' την κοιλιά του
τις πέτρες της απουσίας.
Χτίσαμε μ' αυτές ένα σπίτι -έμπαινε μέσα και φώναζε
"γιε μου, γιε μου" -χωρίς βεράντες
-όλοι φοβόμασταν ότι θα έπεφτε μια μέρα από το μπαλκόνι.
Εκείνη προτίμησε κάτι πιο θεαματικό.
Πνίγηκε μόνη τη νύχτα.
 
ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΞΙΟΥ (Αντίκλεια)

Μαίρη Μαυρωνά  2ο   βραβείο
Έλλη Κόλλια  Β' έπαινος

Επίσης διαβάστηκε ο ακόλουθος χαιρετισμός του ποιητή Γιώργου Θεοχάρη μέλους της κριτικής επιτροπής του 1ου ποιητικού διαγωνισμού.


Αγαπητοί φίλοι,
μικροπροβλήματα υγείας μού στερούν τη χαρά να βρίσκομαι στην όμορφη συντροφιά σας.
Μετέχοντας στην ομάδα (εκείνη που βαρύγδουπα ονομάζουμε Κριτική Επιτροπή) η οποία προσέγγισε με δίκαιο βλέμμα και αυστηρότητα, αλλά πρωτίστως με αγάπη, τα ποιήματα όσων συμμετείχαν στον 1ο Ποιητικό διαγωνισμό ΕΛΙΚΩΝ, εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί ο ωραίος αυτός λογοτεχνικός στίβος δόθηκε κι εφέτος στους αθλητές του τίποτα –που θα πει στους αθλητές του παντός.
Ήδη προκηρύχθηκε ο 3ος Ποιητικός διαγωνισμός ΕΛΙΚΩΝ και συναθροίζεται στις πνευματικές πρωτοβουλίες των εμπνευστών του: του Δημήτρη Λάμπρου και του Νίκου Λαμπρόπουλου, του περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ και του βιβλιοπωλείου ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ, δύο φορέων πολιτισμού που φεγγοβολούν ως λαμπηδόνες στις άναστρες, πολιτιστικά, νύχτες της Λιβαδειάς.
Ο διαγωνισμός, πέρα από την αυταξία του ως πράξη πολιτισμού, έχει κιόλας επιτύχει τις στοχεύσεις του, σ’ ό,τι αφορά στην ποιότητα των συμμετοχών, στην προστιθέμενη αξία που του προσφέρουν τα καλά κείμενα.
Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι η νεαρή ποιήτρια Ελένη Γαλάνη που διακρίθηκε πέρυσι με το 1ο βραβείο, τύπωσε, αμέσως μετά το διαγωνισμό, την πρώτη της ποιητική συλλογή «Παρκούρ», στις εκδόσεις Γαβριηλίδη, με επιμέλεια δική μου, και ήδη, τώρα που μιλάμε, είναι υποψήφια στη βραχεία λίστα, με το βιβλίο της αυτό, για το Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ, το οποίο αποτελεί την ηλεκτρονική συνέχεια του πάλαι ποτέ καλού περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ.

Της ευχόμαστε να πρωτεύσει και να το χαρεί, στο Παρίσι που βρίσκεται πια.
Κι ακόμη, βλέποντας τα ονόματα των διακριθέντων του 2ου διαγωνισμού, θα σταθώ στην Ντέπη Φαρκάση (3ος Έπαινος). Η Ντέπη ζει στις Σέρρες και είναι μαθήτρια της Γ’ Λυκείου. Δίνει τις πανελλήνιες εξετάσεις της και για τούτο δεν είναι σήμερα μαζί μας. Μελετά συστηματικά αγγλόφωνη, κυρίως, ποίηση. Μεγάλη της αγάπη η ποίηση της Σύλβια Πλαθ, την οποία αφομοιώνει δημιουργικά. Άλλωστε το ψευδώνυμο με το οποίο μετείχε στον διαγωνισμό (Σύλβια) είναι δηλωτικό αυτής της αγάπης.
Η Ντέπη Φαρκάση, δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη πουθενά. Τα πρώτα ποιήματά της θα τυπωθούν στο προσεχές τεύχος του περιοδικού Εμβόλιμον, το οποίο διευθύνω. Άλλωστε ο διευθυντής του την ανακάλυψε και τη παρότρυνε να δημοσιεύσει. Η συμμετοχή της στον διαγωνισμό έγινε πάντως ερήμην του.
Τέλος, και ο Δημήτρης Α. Δημητριάδης (1ος Έπαινος), είναι από πολλών ετών συνεργάτης του Εμβολίμου.
Σφίγγω θερμά το χέρι καθενός από τους συμμετέχοντες, τους διακριθέντες και τους οργανωτές.
Καλή συνέχεια!
Γιώργος Χ. Θεοχάρης

Θυμίζουμε για ακόμα μια φορά τους νικητές  του 2ου ποιητικού διαγωνισμού ΕΛΙΚΩΝ.
              Το 1ο Βραβείο του 2ου Ποιητικού Διαγωνισμού ΕΛΙΚΩΝ απονέμεται στην κ. Ελένη Αλεξίου συμμετοχή με το ψευδώνυμο Αντίκλεια για το ποίημα "Το Πέτρινο Σπίτι" με συνολική βαθμολογία 69 βαθμών. 
              Το 2ο Βραβείο του 2ου Ποιητικού Διαγωνισμού ΕΛΙΚΩΝ απονέμεται στην κ. Μαίρη Μαυρωνά συμμετοχή με το ψευδώνυμο Ηδύλη για το ποίημα "Νεφέλωμα από Λήθη" με συνολική βαθμολογία 68 βαθμών.
              Το 3ο Βραβείο του 2ου Ποιητικού Διαγωνισμού ΕΛΙΚΩΝ απονέμεται στον κ. Ηλία Κατσάνο συμμετοχή με το ψευδώνυμο Ερωτόκριτος για το ποίημα "Δεν Ηξερα" με συνολική βαθμολογία 59 βαθμών. 
Οι Επαινοι
              Ο Α' Επαινος του 2ου Ποιητικού Διαγωνισμού ΕΛΙΚΩΝ απονέμεται στον κ. Δημήτρη Α. Δημητριάδη συμμετοχή με το ψευδώνυμο Ευάγγελος Αγγελίδης για το ποίημα "Εσύ Τι Λες Βλαδίμηρε Μαγιακόφσκι" με συνολική βαθμολογία 58 βαθμών.  
            Ο Β' Επαινος του 2ου Ποιητικού Διαγωνισμού ΕΛΙΚΩΝ απονέμεται στην κ.Έλλη Κόλλια συμμετοχή με το ψευδώνυμο Καλυψώ για το ποίημα "Ζωή Ελκόμενη" με συνολική βαθμολογία 57 βαθμών. 
           Ο Γ' Επαινος του 2ου Ποιητικού Διαγωνισμού ΕΛΙΚΩΝ απονέμεται στην κ. Ντέπη Φαρκάτση συμμετοχή με το ψευδώνυμο Σύλβια για το ποίημα"Ανοίγοντας τα Μάτια" με συνολική βαθμολογία 56 βαθμών. 

Η ποιότητα των συμμετοχών στον 2ο Ποιητικό Διαγωνισμό ΕΛΙΚΩΝ ανήλθε σε υψηλά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: